top of page

Visie MTSR

Ieder mens is uniek. De mens en zijn verhaal vormen het uitgangspunt in de ondersteuning die MTSR -Basis GGZ biedt. Wat wil iemand met zijn leven en het werk als onderdeel daarvan. Werk is daarbij een van de manieren waarop mensen hun aangeboren psychologische behoeften kunnen bevredigen. Zo hebben we behoefte aan autonomie (regie over ons eigen gedrag), competentie (gevoel van bekwaamheid) en verbondenheid met anderen. Wie werk heeft dat daaraan voldoet, is gemotiveerder, blijer, fysiek fitter, geestelijk gezonder en productiever, blijkt uit talloze onderzoeken. Bovendien kun je alleen dan gepassioneerd en bevlogen raken, waardoor werken zelfs een bron van geluk wordt.

 

Centraal in onze dienstverlening staat behoud, herstel, verbetering van de gezondheid, duurzame inzetbaarheid in Werk en Maatschappelijke participatie.

De mens staat voorop, al het andere volgt daaruit. Dit betekent maatwerk in de ondersteuning, geen standaarden. Deze opvatting over de dienstverlening heeft de cultuur van MTSR gevormd en is bepalend voor hoe we werken. 

 

Binnen MTSR draagt alles bij aan de kern van ons werk: mensen ondersteunen bij hun leven door het aanbieden van cliëntgerichte effectieve en efficiënte zorg. Centraal staat de ondersteuning bij het ontwikkelen van weerbaarheid tegen de kwetsbaarheid die zich in hun leven heeft gemanifesteerd en ze weer in staat te stellen om te gaan met de dagelijkse verantwoordelijkheden. Dat vergt van u als cliënten moed, aanpassingsvermogen en het nadenken over nieuwe doelen. 

 

Iedereen kan ons daarop aanspreken, zodat we weten of we op de goede weg zijn. We kunnen geen zekerheden geven, wél kunnen we laten zien dat het waarschijnlijk is dat we het juiste doen. Inzicht geven in en verantwoording afleggen over kwaliteit maakt dat wij aanspreekbaar zijn. 

 

Het uitgangspunt is dat de zorg vanuit de zorgbehoefte van de cliënt georganiseerd wordt en de organisatie zich daartoe aanpast. Waarbij we, de wachttijd zo kort mogelijk houden, de cliënt geholpen wordt de wachttijd te gebruiken als voorbereidingstijd, zorgen voor een goede match tussen cliënt en behandelaar, de cliënt en de behandelaar samen beslissen over de invulling van het behandeltraject en de behandelaar vanuit zijn of haar expertise.

Blank Page: Text
bottom of page